Skip to main content

Som fuldtidsansat i en virksomhed elskede jeg en fridag. Som studerende på universitetet elskede jeg lige så meget at få en uventet fridag uden forelæsninger eller studier i støvede bøger. I gymnasiet elskede jeg en god pjækkedag (eller to), hvor jeg ikke lavede andet end at hænge ud med venner, drikke lidt øl, spille god rusten musik og sove længe… meget længe.

Som selvstændig har piben dog fået en anden lyd. Go go go! Der skal fuld skrald over feltet hele dagen – hver dag. Også gerne i weekenden, aftener og helligdage (for hvem filan tænker på, om det er ”skærtorsdag”, ”2. Påske dag” eller ”hellig tre kongers dag”? Ikke mig og ikke de fleste selvstændige, jeg kender eller arbejder sammen med. Men den go-go-go mentalitet, som vi kreative selvstændige synes at bakke så meget op om, er ikke så god ved os. Den levner ikke meget tid til at smække benene op en hel dag og trykke på REFRESH med god samvittighed. Der er noget andet, vi kunne have gjort, effektiviseret, optimeret, kalibreret og eksekveret.

Ironien ligger nok i, at for at være kreativ, skal tavlen være ren. For at vores evner skal være på toppen, er det nødvendigt med nye perspektiver, nye indtryk og nogle gange ja, en helt flad hjerne, hvor intet er sket – arbejdsmæssigt – i en dags tid eller to.

Hvorfor var det, vi blev selvstændige eller freelancere?

Inden man tager springet som selvstændig eller til at freelance på fuld tid, har vi alle gjort os nogle overvejelser. Disse overvejelser vil for de flestes vedkommende næppe have drejet sig om alle de negative aspekter ved at være vores egen chef; de endeløse nætter foran skærmen, deadlines, ikke-betalende kunder, udfordringen ved at holde sig up-to-date med seneste udviklinger/trends/værktøjer/programmer osv.  For flertallet af os var det nok mere drømmen om stor fleksibilitet i hverdagen, friheden til selv at kunne planlægge vores arbejdsdag, bedre balance mellem arbejde og familieliv, større kontrol over karriere osv. Nogle gange er det vigtigt at huske os selv på, hvorfor vi valgte at gå solo som selvstændige. Og var det drømmen om øget frihed, kreativitet og kontrol, der tændte din ild, skal du huske, at ilden ikke brænder kraftigere og længere af at blive bombarderet med brændestykker – nogle gange skal flammen afdækkes for at give den sit liv og kraft igen. Du har brug for en fridag!

En fridag giver os jordforbindelsen igen

De fleste selvstændige elsker deres arbejde, projekterne, de skiftende kunder, ansigter, strategier, genrer og arbejdsopgaver, som hverdagen byder på. Nogle gange arbejder vi i længere tid med et enkelt projekt, som optager det meste af vores vågne hjernekapacitet, hvad enten vi vil det eller ej. Når sådan et projekt er afleveret giver det rigtig god mening at tage en dag ud af kalenderen, hvor vi laver det, som vi også holder rigtig meget af; hænger ud med venner, drikker os halvsnaldrede og pjatter med den bedre halvdel, henter ungerne tidligt og leger til vi segner i haven, tager en morfar på sofaen, drikker kaffe og nyder solnedgangen… whatever. Et eller andet, som bare er dejligt i sig selv uden at det tjener noget formål overhovedet. Prøv at spise middagsmad uden en telefon eller computer foran dig (jeg gør det selv alt for lidt). Prøv at gå en tur uden først at bestemme dig for, hvor den skal gå hen – bare gå! Lad dig blive distraheret af alt muligt, som du ikke lader dig distrahere af til hverdag, for i dag må du! Du kan gøre lige hvad du vil.

Nyd en hel dag, hvor du trækker stikket og ikke forstyrres af mails, opkald, kolleger, kunder osv. Et afbræk giver ny energi, nyt fokus, ny lyst og fornyet begejstring for det, vi laver hver eneste dag.

Arbejde for arbejdets skyld giver ingen mening

Det gør det virkelig ikke. Hvis du ikke når at nyde, hvad du har opnået, ender du blot som et hamster i en trædemølle. Hjernen er sat til go-go-go og omgivelserne er imponerede over din iver, gå-på-mod og standhaftighed… men omgivelserne kan godt se, at du ikke rigtig kommer nogen vegne og at du mest bare gentager tidligere succeser. Stands op og træd til side. Din kreative hjernehalvdel vil takke dig for det.

Du har brug for en lille smule distraktion for at undgå at fokusere for meget på det arbejde, du har gang i. Ting flyder lettere og længere, hvis hjernen ikke er dybt begravet i at løse uløselige problemer. Forstå mig ret: Ingen vil hives ud af deres zone, når hjernen er sat til ”flow” – der, hvor det hele bare flyder og lis’som siver ud af alle dine porer og det, du laver bare er the sh*?. Flow er fedt. Desværre kommer flow ikke altid bare af sig selv… nogle gange skal der arbejdes for det.

Der findes mange forskellige redskaber og artikler derude til at give inspiration til lidt daglig distraktion. Her anvendes coffitivity ret ofte som baggrundsstøj med lidt energi – det virker ret godt, også sammen med spotify. Men det virker kun godt, hvis hjernen er tømt. Derfor: husk at tage en fridag, så du kan lave mere sejt arbejde, som gør dig fortjent til en ny fridag, hvor du kan fejre, at du har gjort det godt, som kan give energi til…

Pjat! Du har fanget den. Jeg ved det. For du er kvik! Det er vi sgu begge to! Kvikke mennesker, der har styr på skidtet og ved, hvad der er godt for os, vores kunder og vores familie. Og vi skal vise dem alle, skal vi! Og os selv. Det starter med os selv.